Commanderij College
ZoekenGymnasium of atheneum?

Het Commanderij College biedt zowel gymnasium als atheneum (samen vwo genoemd) aan. Op het gymnasium wordt aandacht besteed aan je onderzoeksvaardigheden. Naast de algemene vakken, die ook op het atheneum gegeven worden, krijg je op het gymnasium ook Latijn en Science. In de tweede klas komt daar ook Grieks bij. Vanaf de vierde klas mag je kiezen tussen Latijn of Grieks. Allebei mag natuurlijk ook.

Bij de klassieke talen besteden we naast het hele precieze vertaalwerk ook aandacht aan de cultuur van de Grieken en Romeinen. Je zult je verbazen hoeveel voorwerpen we in het dagelijks leven gebruiken die zijn uitgevonden door de Romeinen. Het huis waarin je woont is waarschijnlijk gebouwd met bakstenen. Wist je dat de baksteen is uitgevonden door de Romeinen? En wat dacht je van de weg waarover jij naar school fietst. Juist, ook een uitvinding van de Romeinen. We zien nog veel terug van de Grieken en Romeinen in ons dagelijks leven, zowel in onze cultuur als in de moderne talen. Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar veel Nederlandse en buitenlandse woorden stammen af van de Griekse of Latijnse taal. Campus, bonus, cum laude, papyrus (papier) en carpe diem (pluk de dag) bijvoorbeeld.

Bij de bètavakken - bijvoorbeeld wiskunde, biologie, natuur- & scheikunde – leggen we de nadruk op wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Voor verschillende projecten ga je aan de slag als onderzoeker of ontwerper. Zo bouw je een robot van lego of bestudeer je de stofwisseling van waterplanten.

Op het gymnasium leer je goede vragen te stellen en verbanden te leggen. Ben jij nieuwsgierig en vind je leren en onderzoeken leuk? Dan ben jij een echte gymnasiast!