Commanderij College
Zoeken


Succesvolle masterclass over het hart voor vwo-leerlingen

Bericht geplaatst op: 3-4-2017

Op dinsdag 7 maart hebben de leerlingen uit vwo-6 met biologie een masterclass over het hart gevolgd. Deze werd verzorgd door Piet Wassenberg, opgeleid tot klinisch perfusionist en tevens familie van onze collega Rob van Duren. Het overzicht van zijn levenslange carrière en zijn passie hierin raakte de leerlingen die juist aan het begin staan van hun toekomstpad.

In deze masterclass werd vanuit de werkervaring van dhr. Wassenberg ingegaan op wat erbij komt kijken om de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening tijdens hartoperaties in stand te houden. Dat je het lichaam tijdelijk tot 4 graden Celsius kan koelen, was moeilijk te bevatten door sommige leerlingen. Er werd ingegaan op verschillende hartpompjes die via de slagaders tot in het hart zelf werden ingebracht en op de verschillende operaties aan het hart zoals nieuwe hartkleppen, bypass kransslagaders en Aorta aneurysma.

Verder in zijn carrière is dhr. Wassenberg zich steeds meer gaan bezighouden met de gedeeltelijke ondersteuning van het hart en zelfs de ontwikkeling van volledige kunstharten. Ook ethische kwesties zoals testen op dieren en mensen kwamen aan bod.
Leerlingen vonden het erg pittig, zeer verrassend, ontzettend interessant en bijzonder. Ondanks dat veel leerlingen moesten rennen naar hun sociale verplichtingen, bleven er veel hangen om vragen te stellen en alle kunstharten en pompjes te bekijken.

We willen Piet Wassenberg, Rob van Duren en Nico Dille bedanken voor het mogelijk maken van deze bijzondere masterclass.Terug