Commanderij College
Zoeken


Pilot telefoontas

Bericht geplaatst op: 18-4-2017

De telefoon is voor leerlingen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Op school wordt deze ook veelvuldig gebruikt. Leerlingen zoeken informatie op via de telefoon. Met de camerafuncties nemen ze aantekeningen/opdrachten over van het bord.  Leerlingen met concentratieproblemen werken zelfstandiger wanneer ze oortjes in hebben tijdens de les. Apps maken de lessen aantrekkelijker.

Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat leerlingen zich minder goed kunnen concentreren tijdens de les, wanneer ze de telefoon bij zich dragen/op tafel hebben liggen. De telefoon wordt ook wel eens voor verkeerde doeleinden gebruikt. Leerlingen spelen spelletjes of zitten tijdens de les op whatsapp/instagram /snapchat.


De docenten gaan alert en consequent om met het gebruik van de telefoon in de klas. Toch is het soms lastig het hele lesuur goed zicht te hebben/houden.

Omdat dit een probleem is waar veel scholen mee te maken hebben, willen wij als Commanderij College hier op inspelen door gezamenlijke afspraken te maken over het telefoongebruik in de klas.

Na de meivakantie starten we op alle locaties in een aantal klassen met de pilot “telefoontas”.  


Hoe werkt het?
Vanaf maandag 8 mei hangen in een aantal lokalen telefoontassen (zie foto). De leerlingen leggen de telefoon aan het begin van de les in het vakje met een eigen nummer. Tijdens de les is de telefoon inzetbaar wanneer de docent dit aangeeft. Er worden afspraken gemaakt voor de momenten dat leerlingen wel gebruik mogen maken van hun telefoon.  Aan het eind van de les halen de leerlingen de telefoon weer op.


De leerlingen hebben als alternatief dat ze de telefoon thuis laten of in hun locker leggen.


Zijn de reacties op de pilot “telefoontas” positief? 
We besluiten dan wellicht de telefoontas in te voeren voor alle lokalen en klassen van het Commanderij College.


Wij willen de leerlingen bij deze pilot betrekken zodat we het samen tot een succes kunnen maken.
Terug