Commanderij College
Zoeken


Leerlingen van vwo 5 doen mee aan landelijke Wiskundedag

Bericht geplaatst op: 20-11-2015

Alle leerlingen van 5 vwo namen op vrijdag 13 november deel aan de landelijke Wiskundedag, georganiseerd door de Universiteit van Utrecht.

Je hebt vast wel eens een artikel besteld bij een webshop, waarbij je je afvroeg waarom het in zo’n idioot grote doos werd geleverd.

Wiskunde A
De wiskunde-A-leerlingen zochten uit of dat inderdaad onhandig/oneconomisch is. Is het voordelig om voor ieder product een andere doos in voorraad te houden, of kun je beter met een beperkt aantal standaarddozen werken? Hoeveel verschillende dozen dan? Voor welke maten kies je dan?

De eindopdracht was om een advies te geven aan een postorderbedrijf. Hoeveel maten dozen moeten ze kiezen. Welke maten? Waar hangt die keuze allemaal van af?

Wiskunde B
De B-leerlingen gingen met 'het sofa-probleem' aan de slag. Stel je hebt een gang van 1 meter breed, met een rechte hoek er in. Kun je een sofa (met bepaalde afmetingen) de hoek om krijgen?

Wiskundig: Zoek uit wat de maximale afmetingen zijn van de rechthoek die (in 2 dimensies) nog juist de hoek om kan. Kun je wat zeggen over de maximale oppervlakte die zo’n rechthoek kan hebben?
Kies je voor roteren (om welk punt), verschuiven, of een combinatie van beiden?

Een soortgelijke opdracht met een stok: wat is de maximale lengte van een stok die je de hoek om wilt krijgen (wat is de maximale lengte van het lijnstuk dat….)?

Van concreet naar abstract – modelleren – samenwerken – formuleren – visualiseren – berekenen – keuzes  maken.

Op een dag als deze komen er heel veel vaardigheden langs. Best vermoeiend, maar elk jaar weer waardevol, vinden wij.

Dhr. Van der Sterren en Dhr. De Laat.
Docenten wiskunde


Terug