Commanderij College
Zoeken


Leerlingen Milou en Suzan maken verhelderend profielwerkstuk over Syrische vluchtelingen

Bericht geplaatst op: 8-12-2015

Milou Groenen (17) en Suzan Brouwers (17) maakten een heel bijzonder profielwerkstuk voor het vak geschiedenis in de vorm van een informatieve video. Met als belangrijkste doel: duidelijkheid creëren over de vluchtelingenstroom vanuit Syrië én viraal gaan.

“We zijn geïnspireerd door de video ‘Kony 2012’. Dat is de snelst viraal gaande video ooit”, vertelt Suzan. De makers bereikten met hun video 1 miljoen kijkers in een week tijd. Zij wisten een onbekend probleem op korte termijn wereldwijd bekend te maken. “Ook wij wilden een actueel onderwerp meer bekendheid geven en duidelijkheid creëren.”  

Het onderwerp vluchtelingen schreeuwt om duidelijkheid. Dat merkte Suzan en Milou op het moment dat er in Gemert tijdelijk vluchtelingen werden opgevangen. “Veel mensen waren bang en angstig voor de komst van vluchtelingen. Maar zodra de mensen er eenmaal waren en er meer duidelijk werd, ontstond er juist empathie en hielpen veel mensen mee”, aldus Milou.

Aanslagen Parijs
De dames zochten naar feiten over de vluchtelingenstroom vanuit Syrië. Daarnaast zochten ze naar bijpassend beeldmateriaal zodat het geheel op een heldere manier weergegeven kon worden. Op datzelfde moment vonden de aanslagen in Parijs plaats. “We werden ingehaald door de actualiteit en we wisten dat we niet meer te lang moesten wachten met de video. De situatie verandert continu en er zijn veel vragen over dit onderwerp”, aldus Milou.

De uiteindelijke resultaten zijn verhelderend, in één oogopslag wordt in de video duidelijk wat het betekent als 4 miljoen vluchtelingen van Syrië naar Europa zouden komen. Dat betekent dat het aantal Moslims met ongeveer één procent toeneemt. Maar ook vooroordelen komen aan bod, want dat vluchtelingen een smartphone bij zich dragen wil niet zeggen dat ze geen hulp nodig hebben. Zo worden in de video (met de titel ‘Are You Syrious’) nog veel meer feiten aan het voetlicht gebracht aan de hand van tekeningen en gesproken uitleg. 

Het uiteindelijke doel is om in ieder geval 1.000 kijkers te trekken. Dat doel is ruimschoots gehaald want de teller staat na ruim een week op YouTube al op 1.500 views. Om dit te kunnen bereiken, mailden de meiden heel bekend Nederland. “De video Kony 2012 had zo’n groot bereik omdat heel veel beroemdheden de video deelden. Dat wilden we in Nederland ook bereiken. Uiteindelijk is de video door verschillende bekende Nederlanders gedeeld en we hebben heel veel leuke reacties gekregen”, vertelt Milou.

Positieve reacties
Na ruim tachtig uur in het werkstuk te hebben geïnvesteerd, zijn ze ook zelf tevreden over het resultaat. “Terwijl we bezig waren met monteren, waren we niet meer zo gelukkig met de video. Je bent er dan al zo lang mee bezig, dat je het niet meer objectief kunt bekijken. Maar na publicatie kregen we zoveel leuke reacties, dat we toch wel trots zijn”, glundert Suzan.

Ook begeleider Jeroen Arts is te spreken over het profielwerkstuk. “De manier waarop hun profielwerkstuk in elkaar zit is niet echt gangbaar voor het vak geschiedenis, meestal blijft het gewoon bij een verslag. Ik ben wel groot voorstander van afwijken van de norm in dit geval. Ik heb wel vaker meegemaakt dat er iets extra’s wordt gedaan, maar dit is wel weer echt een mooie. De dames zijn altijd zeer enthousiast en dat werkt aanstekelijk.” Volgens Arts zit het onderzoek slim in elkaar en wordt het met goede analyses onderbouwd.

Inmiddels is de video met bijbehorend werkstuk ingeleverd. De meiden hebben er in ieder geval veel van geleerd. “Het was echt heel leuk om mee bezig te zijn. We hebben geleerd hoe we zo’n video monteren, hoe de geschiedenis van Oeganda rondom rebellenleider Kony in elkaar steekt maar ook hoe virale marketing werkt.”

Bekijk hier de video:


Terug