Commanderij College
Zoeken


Prachtig nieuwe school(woningen) voor leerlingen Commanderij College in Laarbeek

Bericht geplaatst op: 13-10-2017

Het definitieve ontwerp voor de bouw van zes schoolwoningen bij het Commanderij College in Beek en Donk is klaar. De verwachting is dat de nieuwe schoolwoningen in augustus 2018 in gebruik genomen worden. Aannemer Van der Heijden uit Schaijk zal de schoolwoningen bouwen. Vrijdag hebben de gemeente, de school en de aannemer gezamenlijk hun handtekeningen gezet onder het ontwerp. 

De gemeenteraad van de gemeente Laarbeek heeft op 12 oktober unaniem ingestemd met het noodzakelijke krediet voor de bouw. 

De gemeente Laarbeek en het Commanderij College hebben de afgelopen maanden gezamenlijk en constructief met architect Niels Peters toegewerkt naar het uiteindelijke ontwerp. Het proces verliep naar wens ondanks de grote tijdsdruk. 

Ruimtegebrek

Zowel wethouder Buter als bestuursvoorzitter Grootjen zijn bijzonder tevreden over de samenwerking en het resultaat. Grootjen: “Het wordt een prachtige leeromgeving voor onze leerlingen en het gebouw is tegelijk bestendig voor de toekomst. Dankzij de prettige samenwerking hebben we een goed resultaat neer kunnen zetten.” 

De gemeente en het Commanderij College waren het erover eens dat er een school moest komen die over enige tijd getransformeerd kan worden naar zes woningen. De zes woningen worden als het ware opgenomen in een functioneel en transparant schoolgebouw. 

De leerlingen van het Commanderij College zijn te spreken over het plan. “We hebben nu op school echt te weinig ruimte. Tijdens de pauzes zijn er te weinig plekken in de aula en de gangen zijn bomvol. Het is fijn als de brugklasleerlingen straks een eigen plek hebben”, vertelt vierdejaars leerling Anouk. 

Duurzame investering

De leerlingen kunnen op moderne wijze en volgens het onderwijskundig concept van deze locatie in lokalen, in kleinere en rustige werkruimten en op werkpleinen leren. De leraren kunnen de leerlingen goed volgen en begeleiden. 

Het nieuwe gebouw komt schuin tegenover het bestaande Commanderij College aan Kerkakkers te liggen. Het streven is om het nieuwe gebouw in augustus 2018 in gebruik te nemen. 

De beide partijen hebben voor de ruimtebehoefte van het Commanderij College gekozen voor een duurzame investering in de vorm van schoolwoningen. Deze oplossing voorziet in de eerste tien jaren in een onderwijsgebouw, dat in de toekomst wordt getransformeerd naar zes levensloopbestendige woningen. Verder zullen er, als het volgens plan verloopt, zonnepanelen op de daken komen zodat de school en later de woningen, qua energiegebruik, energieneutraal kunnen zijn.

De foto's van de feestelijke ondertekening zijn hier te bekijken.
Bekijk hier de voorgevel van de nieuwe school
Bekijk hier een plattegrond van het nieuwe schoolgebouw

 

 

 


Terug