Commanderij College
Zoeken


Verslag CoCo talks over ville de Calais

Bericht geplaatst op: 14-4-2017

Op dinsdag 11 april werd de vijfde editie van CoCo Talks georganiseerd voor leerlingen van havo 4 en vwo 5 en andere belangstellenden. Tijdens CoCo-Talks vertellen inspirerende sprekers over thema’s die boeiend zijn voor jong en oud. 

De spreker van deze CoCo-Talks was Henk Wildschut en de middag stond in het teken van een actueel onderwerp: de vluchtelingenstroom waarmee Europa te maken heeft. 

Henk is fotograaf en heeft de laatste jaren de vluchtelingenstroom vastgelegd. Hij heeft over het vluchtelingenkamp bij Calais een prachtige reportage gemaakt waarin je kunt zien hoe een groep mensen zich organiseert rondom primaire levensbronnen zoals water en licht. Steeds opnieuw werd het kamp ontruimd of brak er brand uit, steeds opnieuw bouwden mensen weer een hutje, een winkeltje of iets anders waarmee je kunt overleven.

Henk vertelde over mensen die stug hun droom blijven najagen om naar Engeland te komen. Er zijn hele families in Afghanistan of Pakistan achtergebleven die schulden zijn aangegaan om hun zoon, broer of echtgenoot naar het rijke Westen te laten smokkelen. Dat alles in de hoop dat deze jonge mannen heel veel geld gaan verdienen en dit allemaal naar het thuisland sturen.

Henk is niet de persoon die zegt dat mensen hun dromen niet na mogen jagen. Hij heeft foto’s gemaakt van mooie natuurgebieden die binnen enkele weken volgebouwd werden met muren, prikkeldraad, grensovergangen en krotten van huizen. En als de politiek daarvoor kiest, verdwijnen al die nederzettingen binnen de kortste keren weer en keert de natuur terug.

Mooie foto’s met een indringend verhaal waarmee je een keer achter het nieuws kunt kijken.
Voor de leerlingen van vwo 5 en havo 4 een heel bijzondere middag. 

Terug