Commanderij College
Zoeken


SVA2 Examen: werken met metaal

Bericht geplaatst op: 15-6-2017

Op 20 april jl. is bij twee van onze leerlingen – Harold van de Broek en Dennis Coppens – het SVA2 examen afgenomen. Het examen werd afgenomen op het bedrijf waar deze leerlingen al enige tijd werkervaring opdoen door middel van stage. Zowel op school als op het stagebedrijf hebben deze leerlingen geleerd en geoefend aan de opdrachten van het examen. De opdrachten van het SVA2 examen bestaan uit het werken met machines, rekening houdend met de mogelijkheden bij het stagebedrijf.

Om 10.30 uur waren we aanwezig bij firma Jos Benz Agroservice in Boekel. Dit bedrijf onderhoud en repareert tractoren en landbouwmachines. Bij dit bedrijf is Harold al enkele maanden stage aan het lopen. Harold had zijn examen goed voorbereid, zijn werkplek netjes opgeruimd en gereedschappen klaar gelegd. De examinator gaf na de kennismaking aan, aan welke opdrachten Harold moest werken. Het ging voornamelijk om de vaardigheden aftekenen van werkstuk, machinaal zagen en boren, schroefdraad tappen, gebruik van bandschuurmachine en haakse slijpmachine. Vervolgens kreeg Harold een lasopdracht. Harold werkte ontspannen de opdrachten af terwijl de examinator vragen stelde aan Harold. Tegen 12.00 uur was het examen afgelopen en kreeg Harold de uitslag.
Harold is met een dikke voldoende is geslaagd. Na de felicitaties gingen we terug naar school waar de lunch klaarstond, geheel verzorgd door leerlingen o.l.v. juf Anja.

Om 13.00 uur waren we aanwezig bij van Boxtel kunststoffen in Uden. Bij dit bedrijf werd het examen van Dennis Coppens afgenomen. Dit bedrijf vervaardigd o.a. kunststof apparaten.Voor aanvang van het examen kregen we eerst een rondleiding van Dhr. Van Boxtel. De examinator was onder de indruk van wat en hoe hier de producten vervaardigd worden. Vervolgens kon Dennis beginnen met zijn examenopdracht. Deze opdracht bestond uit het maken van een kunststof afvalbak. De volgende vaardigheden werden beoordeeld: het meten en aftekenen van onderdelen, het instellen van boormachine, en zaagmachine en het zagen, zetten en stuiklassen van onderdelen.
De lasopdracht bestond uit het hechten en kunststof lassen van de bodem. Dennis liet zien dat hij de vaardigheden goed kon uitvoeren. Hij werkte rustig en gaf vooraf aan wat hij ging doen. Het enige foutje wat Dennis maakte was het inmeten van de bodem. Maar ook dat werd goed door hem opgelost. Om 15.00 uur gaf de examinator aan dat het examen was afgelopen. Na de evaluatie werd duidelijk dat ook Dennis de opdrachten goed heeft gemaakt. Dus ook Dennis werd gefeliciteerd.

De examinator geeft tijdens de evaluatie aan dat hij onder de indruk is van wat deze leerlingen hebben laten zien. Niet alleen het uitvoeren van de vaardigheden maar ook op het gebied van sociale vaardigheden. Ook geeft hij aan dat de begeleiding vanuit de bedrijven uitstekend is. Op 12 juli zullen de branche certificaten SVA2 werken met metaal worden uitgereikt aan deze twee kanjers.

Terug