Commanderij College
Zoeken


Praktijkschool zwaait conciërge uit

Bericht geplaatst op: 15-7-2015

Conciërge Frans van Leuken heeft onlangs zijn laatste werkdag gehad op de Praktijkschool van het Commanderij College in Gemert. Die middag is Frans samen met zijn vrouw Rianne, zittend in een gemakkelijke stoel op een feestelijk versierde aanhanger, naar huis gebracht.

Gemertenaar Van Leuken is in november 2000 aan de slag gegaan als conciërge op het Commanderij College. Hij heeft op alle locaties in Gemert gewerkt, vanaf augustus 2012 werkte hij op de Praktijkschool.

Zoals hij destijds bij zijn sollicitatie aangaf, bleek de baan van conciërge hem op het lijf geschreven. Hij heeft ervaring als onderhoudsmedewerker en als jeugdtrainer bij de Gemertse Atletiek Club. Die werkervaring is slechts een klein onderdeel geweest van zijn geslaagde carrière als conciërge. Frans is populair onder de leerlingen en dan vooral vanwege zijn inlevingsvermogen onder de pubers.

Op de Praktijkschool maakte ‘meneer Van Leuken’ plaats voor ‘mister Frans’. Leerlingen en team hebben altijd op hem kunnen rekenen. Hij was ‘mister Frans’, de conciërge die in staat was om bijna alle problemen op te lossen. Hij verleende assistentie bij de lessen hout en groen. Hij ging mee als begeleider bij excursies of keurde vrijwillig de culinaire hoogstandjes van onze leerlingen. Dit paste helemaal in zijn kraam. Met een dosis humor kwam hij elke dag naar onze Praktijkschool: een dag niet gelachen was een dag niet gewerkt.

We hebben ook vaak mogen genieten van zijn passie voor muziek. Als we ook maar ergens begeleiding op de gitaar nodig hadden, stond hij direct in de startblokken. Of hij liep met zijn gitaar de aula in om daar met de leerlingen te gaan zingen. Leerlingen die geen noot konden spelen wist hij zover te krijgen dat ze samen met hem op wilden treden en ze kregen deze kans ook van hem.

Zo kon het wel eens gebeuren dat een ongeruste moeder opbelde dat haar kind écht géén gitaar kon spelen en dus zeker niet met mister Frans op kon treden. Het kind was echter zo enthousiast. “Géén probleem, wij treden samen op”, was de reactie van Frans. Zo gebeurde het. Deze leerling had de dag van zijn leven en glunderde van oor tot oor.

Mister Frans en zijn gezin zijn onlangs nog eens extra in het zonnetje gezet tijdens de afscheidsreceptie. Frans bedankt namens alle leerlingen en het team van de Praktijkschool Commanderij College Gemert.

Terug