Commanderij College
Zoeken


Leerling Gisela vertelt over de nieuwe werkwijze van de Praktijkschool

Bericht geplaatst op: 14-11-2016

Mijn naam is Gisela van de Langerijt en ik wil mijn ervaringen over de nieuwe werkwijze op de Praktijkschool met jullie delen.

Dit schooljaar is heel anders dan de vorige jaren. 
Vorig schooljaar moesten we bijvoorbeeld met de hele klas naar de andere lessen. Dit schooljaar is dat anders. Dit schooljaar begint je dag in je stamgroep. Je zit dan met je hele stamgroep bij elkaar; 15 leerlingen van 12-18 jaar. Een half uurtje doen we samen iets leuks in de klas. In het begin was het voor iedereen even wennen, maar nu weten we allemaal bij wie we zitten, wat we moeten doen en waar we heen moeten.

In het begin was het ook wennen dat we tijdens de ontwikkelblokken steeds bij andere leerlingen zaten, maar nu is dat best leuk. Je zit niet steeds bij dezelfde leerlingen in de klas. De tweede, derde en vierde klassers zitten allemaal door elkaar. Nieuwe leerlingen zitten wel nog allemaal bij elkaar. We hebben verschillende lessen: AVO staat voor Nederlands, Engels, rekenen of burgerschap. PRA betekent: koken, groen of act.

We hebben dit schooljaar niet meer voor elke lessen blokuren (twee uur dezelfde les). We hebben lessen van 40 minuten. Dat is bij sommige lessen heel moeilijk: bij koken moet nu alles iets sneller dan voorheen. Ook de tijden van de pauzes zijn anders. Je hebt eerst de kleine pauze om 10.20 en die duurt 15 minuten. De grote pauze begint om 11:55 en duurt 30 minuten. Alle dagen zijn we om 14:15 uur uit. We hebben nog wel het 8e uur les, maar we zijn toch elke dag om 14:15 uit. Dat vinden we best wel raar, maar dat is gewoon even wennen.

Op woensdag hebben we met de hele school gym. Sommige leerlingen vinden dat niet leuk, want die vinden het best wel druk. We hebben veel minder tijd om te gymmen. 

De docenten doen nu meer dingen die we graag willen leren. We doen nu bijvoorbeeld dingen richting winkel en kinderopvang; dat is super leuk.

We hebben op dinsdag en donderdag coaching. Je gaat dan met je eigen coach praten over hoe je het vindt, wat je beter kan, wat je nog kan leren, wat je nog wilt leren en of je Magister op je telefoon snapt. Ook wordt er met ons gesproken over hoe we het vinden om op een andere manier te werken dan vorig jaar. 

Dit schooljaar hebben we geen rooster op een bladje, maar een app op onze telefoon. Dit heet Magister. Je kunt op deze app veel dingen zien. Bijvoorbeeld: welke les je hebt van welke meester of juf, je cijfers en je huiswerk.

Om 13:45 zit je nog een keer samen met je stamgroep. Dat duurt een half uur. Dan praat je met elkaar over wat je die dag allemaal hebt gedaan. Dit half uurtje is bij iedere stamgroep anders. In onze stamgroep kiezen we samen met de meesters wie mag vertellen over hoe de dag is gegaan. 

Vorig jaar hadden we twee of drie dagen achter elkaar stage. Sommige stagebedrijven vonden dat niet fijn. Dit schooljaar mogen we de stagedagen zelf kiezen. Dit gaat in overleg met je coach en je stagebegeleider.

Ik vind het fijn zoals het nu gaat. Het bevalt mij veel beter. Ik hoop dat ze het nooit meer veranderen.

Groetjes

Gisela van de Langerijt


Terug