Commanderij College
Zoeken


Commanderij College introduceert telefoontas

Bericht geplaatst op: 25-8-2017

Het Commanderij College in Gemert start in het nieuwe schooljaar met de telefoontas op de locaties vmbo Gemert en praktijkonderwijs. Met deze tas zet de school in op bewust telefoongebruik. 

Ook op het Commanderij College is de smartphone niet meer weg te denken. In de lessen kunnen leerlingen op de telefoon informatie opzoeken. Camerafuncties helpen om aantekeningen of opdrachten van het bord over te nemen. Apps worden gebruikt om lessen leuker te maken. 

Positieve proefperiode
Maar de school merkt ook dat leerlingen zich minder goed kunnen concentreren tijdens de les, wanneer ze de telefoon bij zich dragen of op tafel hebben liggen. De telefoon wordt ook weleens voor verkeerde doeleinden gebruikt (spelletjes spelen, Whatsapp, Instagram). De docenten gaan zo alert en consequent mogelijk om met het gebruik van de telefoon in de klas maar als leerlingen de telefoon bij zich dragen is het lastig te monitoren. 

In mei is het Commanderij College gestart met een pilot met de telefoontas. “Uit deze proefperiode bleek al snel dat de telefoontas voor meer rust zorgt bij de leerlingen. Ze letten beter op, zijn gefocust op de les en ze kunnen zich beter concentreren. We hebben daarom besloten om de telefoontas permanent in te zetten op vmbo Gemert en de praktijkschool”, vertelt docent en initiatiefnemer Bas van der Reijken. 

Hoe werkt de telefoontas?
Met ingang van het nieuwe schooljaar hangt er voortaan in elk klaslokaal op vmbo Gemert en de praktijkschool een tas met vakjes, waarbij elke leerling een eigen nummer heeft. Aan het begin van de les stopt de leerling de telefoon in zijn ‘eigen’ vakje. Op deze manier is de leerling niet afgeleid door trillingen, piepjes of pop-ups. 

De docent kan wel heel gemakkelijk de telefoon laten pakken wanneer hij de telefoon functioneel wil inzetten binnen de les. Zodat de leerling wel leert omgaan met de smartphone. Met deze tas brengen we rust en duidelijkheid in de hoofden van leerlingen en in de klas. Aan het einde van de les halen de leerlingen de telefoon weer op.

Regels en afspraken
Natuurlijk hebben de leerlingen het alternatief om de telefoon thuis te laten of in de locker te leggen. Daarnaast is een aantal regels en afspraken opgesteld over het gebruik van de telefoontas.

Hier vind je de regels en afspraken omtrent het gebruik van de telefoontas op het Commanderij College.

Meer informatie over de telefoontas is te lezen op www.telefoon-tas.nl


Terug