Commanderij College
Zoeken


CoCo Award-winnaar Loeka Thonies geniet van zijn prijs: trainen met John van den Berk

Bericht geplaatst op: 17-3-2016

Loeka Thonies (14) uit Boekel won afgelopen jaar de CoCo Award. Hij is een talentvolle motorcrosser met grote ambities. Als prijs won hij een trainingsweek van tweevoudig wereldkampioen motorcross John van den Berk. Voor Loeka een erg nuttige prijs waar hij veel plezier aan beleeft.

Al vanaf zijn vierde jaar zit Loeka op een motorfiets. “Eerst met zijwieltjes, daarna zonder wieltjes en toen heel veel oefenen. Vervolgens ben ik wedstrijden gaan rijden”, vertelt Loeka nadat hij zojuist zijn laatste les heeft gehad op vmbo Gemert.  

Trainen en rusten
Al tien jaar is hij voortdurend met motorcross bezig. Wekelijks traint hij zo’n vier tot vijf dagen. “Op dinsdag en woensdag heb ik training, op donderdag sport ik, dan ga ik fitnessen of fietsen. En op vrijdag pak ik dan een dagje rust. Op zaterdag en zondag train ik ook weer om op maandag weer rustig aan te doen.”

In de avonduren maakt hij ook nog tijd vrij voor school. En zodra er in het weekend een wedstrijd gepland is, doet Loeka het juist rustiger aan. “Vaak train ik die week dan één keer en voor de rest pak ik dan echt m’n rust, zodat ik goed aan de wedstrijd kan beginnen.”

Wereldkampioenschap
Loeka vertelt als een professionele sportman over zijn trainingsschema’s en zijn motivatie. Hij is inmiddels al vijf keer uitgeroepen tot Nederlands kampioen. Dit jaar richt hij zich op de Open Nederlandse Kampioenschappen en de Europese kampioenschappen.

Hij weet heel goed wat hij dit jaar wil bereiken. Maar ook wat hij in de toekomst wil bereiken. “Voor nu is het belangrijk dat ik kampioen word bij de Nederlandse kampioenschappen en dat ik zo goed mogelijk presteer op Europees gebied. Over een paar jaar wil ik wereldkampioenschappen rijden en wereldkampioen worden.” Als al deze titels op zijn naam staan, ambieert hij een carrière als professioneel motorcrosser in Amerika.

‘Heel veel geleerd’
Dat juist hij een CoCo Award zou winnen, had hij absoluut niet verwacht. Zijn ouders en mentor motiveerden hem om mee te doen en zo belandde hij uiteindelijk als prijswinnaar op het podium. “Ik verwacht dat veel leerlingen denken dat ze niet zullen winnen. Maar het kan dus wel! Ik zou zeggen dat je het altijd moet proberen om mee te doen.” Na de uitreiking van de CoCo Award kreeg Loeka veel reacties. “De buren hadden het in de krant zien staan en kwamen thuis informeren. Maar ook op de crossbaan hadden ze het gehoord en leerlingen feliciteerden me op school met de prijs.”

Inmiddels heeft hij met John van den Berk afgesproken dat de gewonnen trainingsweek wordt opgesplitst in zeven losse dagen. Hij heeft nu één trainingsdag met hem achter de rug. En dat maakte indruk. “Ik heb in die ene dag echt heel veel geleerd. We hebben op een baan getraind waar ik een week later een wedstrijd had. Ik heb die dag geleerd hoe je alles het beste kon doen doen. Als je van hem les hebt gehad, kun je wel spreken van een goede voorbereiding!”

De inschrijving voor de CoCo Awards is inmiddels gesloten. Op dinsdag 5 april wordt duidelijk wie van de deelnemers in aanmerking komt voor een CoCo Award. Wil je meer weten over de CoCo Awards? Alle informatie vind je hier. 


Terug