Commanderij College
Zoeken


Lesje op gemeentehuis Laarbeek

Bericht geplaatst op: 10-5-2017

BEEK EN DONK - Als je iets wilt leren over lokale democratie, dan zoek je de bron op: het gemeentehuis. Dat is dan ook precies wat circa veertig 14- en 15-jarigen uit Laarbeek en Gemert donderdagochtend hebben gedaan.

In de raadszaal in Beek en Donk krijgen de twee derdejaars kaderklassen van het Commanderij College Laarbeek een les staatsinrichting en lokale democratie van burgemeester Frank van der Meijden. Op verzoek van de school, maar het komt ook Van der Meijden goed uit. ,,Het past binnen ons streven de lokale politiek dichter bij de mensen te brengen." Als het aan hem ligt komt er een vervolg.

Belastingen
Ondanks de soms taaie kost die de leerlingen krijgen voorgeschoteld, blijven ze ruim drie kwartier stilzitten en luisteren. Antwoorden op vragen als: weten jullie waar nu in Den Haag over wordt vergaderd? Lezen jullie weleens een krant? Weten jullie wat het duale bestel is? komen echter evenmin. Hoe de gemeente aan haar inkomsten komt is wel bekend. "Belastingen", roept een meisje.

Na afloop van het gastcollege en een korte quiz om de opgedane kennis te testen, komen de vragen los. Die blijken vooral op Van der Meijden zelf en zijn functie gericht te zijn. ,,Heb je je op moeten geven om burgemeester te worden?" ('Gewoon gesolliciteerd') ,,Oh, dus je dacht het lijkt me wel leuk om burgemeester te worden en toen heb je een brief geschreven." En, ongelovig: ,,Wat je hier nu doet is ook gewoon jouw werk?"

Projectweek
Het bezoek aan het gemeentehuis is onderdeel van een projectweek. Voor het eerst worden daarin ook maatschappelijke thema's behandeld, vertelt Maarten Selten. Hij is teamleider kaderafdeling van het Commanderij. Naast het gastcollege lokale democratie hebben ze het over pesten gehad en is een ex-gevangene zijn verhaal komen vertellen. ,,Vrijdag verwerken de leerlingen wat ze de rest van de week geleerd hebben", aldus Selten.
(Bron: ed.nl)

Terug